Posle otkaza, sam svoj gazda

Bez autora
Sep 24 2013

Među mnogima koji su ostali bez posla, neki su odlučili da sami sebi stvore šansu za bolji život. Oni koji su želeli da pokrenu sopstveni posao, bespovratnim sredstvima pomogla je Fondacija Unikredit banke i porodice Divac. Ponekad se gubitak radnog mesta u tranziciji pretvori u lični dobitak.Bar je tako sa udruženjem preduzimljivih žena "Putokaz" u Čačku koje su posle gubitka posla podsticajima fondacije organizovale proizvodnju suvenira.

Posle otkaza, sam svoj gazdaU moru nezaposlenih poneko odluči da sebi sam stvori šansu za bolji život. Takve je u okviru konkursa "Za bolje sutra" bespovratnim sredstvima pomogla Fondacija Unikredit banke i porodice Divac.

Među mnogima koji su ostali bez posla, neki su odlučili da sami sebi stvore šansu za bolji život. Oni koji su želeli da pokrenu sopstveni posao, bespovratnim sredstvima pomogla je Fondacija Unikredit banke i porodice Divac.

Ponekad se gubitak radnog mesta u tranziciji pretvori u lični dobitak. Bar je tako sa udruženjem preduzimljivih žena "Putokaz" u Čačku koje su posle gubitka posla podsticajima fondacije organizovale proizvodnju suvenira.

Jasmina Vojanović iz Udruženja Putokaz kaže da se i ranije bavila ručnim radom, dodajući da je ideja da se taj vid delatnosti pretoči u nešto konkretno.

Slađana Pajović iz Čačka napominje da kada je proglašena tehnološkim viškom, morala je nešto da radi. "Setila sam se onoga što sam naučila od majke i onda sam išla logikom, bog mi je dao zanat neki u ruke, pa pokušaj da ga iskoristiš", priča Slađana.

Maja Pantović ističe da je razlika između njih dvadesetak godina i da pomažu jedna drugoj. "Ja kao mlađa dajem neke predloge, kao što su boje dezena, kako bi izgledalo modernije", kaže ona.

U Kremni pod Tarom Čeda i Slavica Vračarić sa troje dece budućnost vidi u etno turizmu, ali i proizvodnji hrane na tradicionalni način. Novac od nagrade za originalnu ideju uložili su u sušaru i proizvode od šljiva.

Prijatelji koji su dolazili kod nas pričali su koliko je težak život u gradu muislim da smo u mnogo boljoj poziciji nego puno ljudi u gradu, navodi Slavica Vračarić.

Njen suprug, Čeda smatra da je to pozitivan signal koji bi mogao da ulije i drugima hrabrost da ostanu i započnu život na selu.

Opštine su tu da obezbede infrastrukturu, a na preduzimljivim ljudima da pomognu sebi, jer je nezaposlenost očigledno najveći problem.

Vlade Divac iz Fondacije Divac kaže da je ta organzacija fokusirana na humanitarni rad. "Iz iskustva smo shvatili da je u vremenu krize potrebno da naprave prvi korak da ne dođu u situaciju da sutra zavise od nekoga nego da stvaraju sami", kaže Divac.

Srećni smo što rade i sa turističkom organizacijom Srbije i SIEP-om, jer će oni da pomognu u merketingu i promociji tih proizvoda ka inostranstvu, kaže Snežana Divac.

Prvi koraci su napravljeni, ali u Srbiji ima još izazova od nalaženja tržišta do naplate, a tu su na redu i banke koje mogu da pronađu interes baš kao i u zemljama iz kojih dolaze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik